Farbex.ba o Raschu

RASCH 1861 – brend za luksuzne interijere

” VERITY” NOVA EKSKLUZIVNA KOLEKCIJA TAPETA

Zidne obloge su kulturna vrijednost. Umjetničko obećanje od jednog doba, te prema jednom dobu. Verity kolekcija, te brend Rasch 1861 mogu samo evoluirati na temelju bogatog iskustva, racionalnosti i tradicije Rasch-a koji proizvodi zidne obloge još od 1861. Ova kolekcija je rađena sa ushićenjem i entuzijazmom i posvećenosću prema pravoj ljepoti oslobođenoj u neuporedivom umjetničkom djelu. Inovativna dosljedna, precizna i visoko kvalitetan brend poput Rasch 1861 snažno kuca na vrata nove budućnosti u proizvodnji zidnih obloga!

Verity

Šta je istina? To je ljepota koja nadmašuje vanjski izgled i koja više zadire u suštinu stvari. To je izraz ličnosti u novoj dimenziji, suptilan ili dramatičan, uvijek nevidljiv, uvijek emotivan. 

Verity, prva kolekcija od Rasch-a 1861, predstavlja arhitektonsko okruženje. lmitacija prirodnih površina upotrebom materijala poput metalnih folija, vune, tekstila, nježnih kristalnih perli, te drugih posebnih materijala od kojih su neke izrađene za potrebe ove kolekcije.

Upotrebom kombiniranja proizvodnih tehnika poput laminiranja, nabiranja, klesanja i šivanja dobija se ono što zovemo, mašinska proizvodnja. Jedinstveni luksuzni izgled, površina i tekstura mogle su doći do izražaja samo kroz uspješno kombiniranje širokog spektra materijala i tehnika izrade zidnih obloga i faza obrade.

U potrazi za ljepotom – da to nije bio 2. Novembar 2007. godine bio bi neki drugi dan posljednjih godina. Bilo kako bilo, upravo na ovaj dan vlasnici Tapetenfabrik Rasch dali su podsticaj i odobrili potragu za dizajnom – za ljepotom.

Naš proizvod, nas život: zidne obloge uvijek sna raskrću između senzacionalnog dizajna i krajnje banalnosti – pozivaju na novi pristup. Zidne tapete su uopšteno ogledalo našeg društva, dakle moraju imati istinsku dušu, nositi jedinstvenu poruku i imati sopstveni karakter, lzazov je bio u otkrivanju vjerodostojnosti tapeta koje ipak predstavljaju “treći sloj” našeg životnog prostora. Jednostavan, mnogi stručnjaci će reći – ali u okvirima potencijala, dizajn se gubi u beskonačnosti, baš kao i ukrasna šara koja se ponavlja na tapeti.

Usidreni smo u moru različitosti i nerelevantnosti, fokusirani na materijalno, tražimo, nalazimo i razmišljamo van standardnih šablona, prekidamo i ponovno spajamo postojeću suštinu i biće, te na taj način dopiremo do pravog pravca i svrhe, poput alhemičara, sa bogom danim svojstvima, prihvatajući i upijajući prirodno – biti inspiriran i dati inspiraciju postala je naša filozofija stvaranja: predvidjeti i preurediti kako bi postigli ono što priroda ne može postići, ali i replicirati stvari koje samo priroda može kreirati.

Aristotel: “Neko ko gradi kuću radi upravo onako kako bi to i priroda gradila.” Prema tome za nas “oponašatelje prirode – natura naturans” (stvorena priroda) je paradigma svake poezije (imitacije prirode). ls!ovremeno osporio sam ovaj pojam implicirajući element slučajnosti u činu stvaranja. To mi je omogućilo da unvatim tok oba procesa, te slučajnu kretnju u transcedentnom trenutku i emulaciju (oponašanje) prirode kod kreiranja dizajna tapeta.
Ovakve filozolske, apstraktne smjernice dizajna stvaraju opuštajuću atmosferu za rad i stvaranje. Prema ovoj teoriji dizajna definicija ljepote, koja je tako široko raspostranjena, omogućava beskrajne opcije.

Potraga za suštinom stvari i njeno istraživanje nas je dovelo do novog svijeta zidnin tapeta, odnosno istine koja nam je omogućila da ispunimo našu ambiciju da pronađemo ljepotu u dekoracijama zidnin tapeta i to tako što ćemo pojačati, sabiti, replicirati, izmijeniti prirodu pukim ma!erijalnim prilagođavanjem ili značajnom translormacijom kroz tenničku intervenciju.

Oponašanje prirodnih površina uz upotrebu materijala poput metalnin folija, široke palete nepletenin podloga, tekstila, delikatnih staklenih perli i druih jedinstvenih supstanci (nekih novo formiranih za ovu kolekciju), te upotreba zanatskih proizvodnih tennika poput laminiranja, nabiranja, klesanja i šivanja dovodi nas do pojma “mašinskog stvaranja”.

Samim kombiniranjem najrazličitijih materijala, zatim tennika obrade i zanatskih vještina stvara se neuporediva luksuzna čarolija opipljivog iskustva.
Fokusirati se na matcrijale, dozvoliti im da otvore magičnu i opojnu eleganciju Verity kolokcije koja će u potpunosti razotkriti njenu prirodu.
Na pimjer “Nautilus” prikazuje svijetle zidove sa mrljama, koje tokom dana podsjećaju na glinenu žbuku, dok noću, pod uticajem vještačkog izvora svjetlosti, stvaraju suptilni metalni sjaj.

Ovo se postiže dodavanjem zlatnih, srebrnih ili bakrenih pigmenata koji stvaraju obilje vizuelnih efekata na lažno praznim površinama individualnih dizajnerskih grupa.
Suptilni dekorativni šabloni koji se nalaze unutar samog spektra kako bi se zadovoljile dekorativne potrebe arhitekata, dizajnera interijera i samih korisnika, uvijek rezultiraju obilnim, dobro struktuiranim zidnim efektima. Poput Cabochon serije koja ima za cilj postizanje kompleksnih i jedinstvenih kombinacija tehnika proizvodnje.

Capitone serija zaslužuje pak posebno mjesto i pomen. Radi se o trodimenzionalnim zidnim oblogama, nastalim na temeljima automobilske tehnologije.
Moderni ‘capitone’ zid otporan je na prašinu i požare, te je zvučno izoliran. Svojim izgledom omekšava svaki prostor pretvarajući ga u umiljato i senzualno životno iskustvo. Capitone otvara vrata izuzetnim zidnim dekoracijama te se može upotrebljavati za tapaciranje namještaja.
Spektar boja Verity obuhvata sve boje od bijele do ugalj crne. Metalne nijanse boja, koje su duboko ukorijenjene u prirodnim tonovima, vješto su izbalansirane u pouzdan, sofisticiran i oplemenjen stil.

Posebna odlika: sve boje unutar različitih dizajnerskih grupa povezane su svojim tonalitetom za dobijanje dodatnih opcija dekorisanja.
Verity obuhvata kreacije zidnih obloga, te površine ispunjene današnjom estetikom, ali sa duhom i osebujnošću bezvremenske ljepote – kao da se radi o sopstvenim ikonama.

Ova kolekcija zidnih obloga stvara inventivno okruženje, ali je isto tako pogodna za komercijalnu primjenu gdje bi nakon ispunjenja visoko postavljenih uslova našeg vremena, mogla postati dijelom naše svakodnevnice.

Zidne obloge su kulturna vrijednost. Umjetničko obećanje od jednog doba, te prema jednom dobu.

Verity kolekcija, te brend Rasch 1861 magu samo evoluirati na temelju bogatog iskustva, racionalnosti i tradicije Rasch-a koji proizvodi zidne obloge još od 1861. Ova kolekcija je rađena sa ushićenjem i entuzijazmom i posvećenosću prema pravoj ljepoti oslobođenoj u neuporedivom umjetničkom djelu.
lnovativna, dosljedna, precizna i visoko kvalitetna kompanija poput Rasch 1861 snažno kuca na vrata nove budućnosti u proizvodnji zidnih obloga čiji će začetnik upravo biti Rasch!